Поради високите температури што ги има деновиве која се искачува и над 38°С во нашата земја има зголемен ризик од расипување на храната и потребно е да се гледа датумот на амбалажата да не биде пред истекување и повнимателно со самата подготовка и чување на истата како што налагаат самите упатства што ги има на секоја ќеса. Помалку конзумирање на мајонези и брза храна за да не дојде до покачување на холестеролот кој е многу опасен по здравјето на овие температури.