Денес се одбележува еден од празниците за душа на блиските покојни, но како кафичите и кафеаните останаа побезбедни од посета на вечните почивалишта ако е донесено забрана за одење на гробишта зошто локалите работеа зарем таму нема гужви и опасност од ширење на Ковид19 или треба самите луѓе да направат своја проценка дали и колкав е ризикот за испиеното кафе?

Молитвата, пченица и лепчето осветено со црвено вино преку што се изразува поменот за упокоените годинава поради воведената забрана за движење заради пандемијата, посетата на гробиштата е забранета и поменот за починатите мора се врши само во храмовите и во домовите. На Задушница верните даваат милостина на сиромашните во име на покојните и се молат за покој на нивните души.