ООН го прогласува овој ден за значаен со цел да се пренесе порака до владите за значењето на слободата на говорот и слободата во медиумите и печатот.

Слободата на медиумите и печатот е тесно врзана со слободата на говор загарантирана со член 19 од „Декларација за заштита на човекови права“ усвоена во 1948 година.

Во 1997 година е донесена одлука УНЕСКО да ги наградува медиумските куќи и НВО кои работат на унапредување на слободата на говор, а наградата се доделува во чест на Гилерно Кано Изаза, – колумбиски новинар кој е убин пред своите канцеларии на 17ти Декември во 1986 година.